Kuchnia

KURCZAK KACZKA INDYK

Przepisy » Mięsa » Dużo i do syta » Kurczak po chińsku z warzywami » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami

Wtorek, 21 sierpnia 2012
powyżej 60 min
400 g piersi z kurczak
200 g makaronu ryżowego wstążek
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka curry
½ papryki czerwonej
70 g pędów bambusa
90 g kiełków fasoli mung
3 cebule szalotki
20 g grzybków mun
½ marchewki
2 łyżki octu winnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta czosnku granulowanego
olej
sól

Pierś z kurczaka podana w pysznym a'la azjatyckim wydaniu. Odpowiednia marynata do mięsa i aromat wielu warzyw sprawiają, że smakuje rewelacyjnie.
ŁatweNieco droższe
1. Grzybki mun przygotowuje zgodnie z opisem na opakowaniu, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut.

2. Pierś z kurczaka kroje w podłużne, cienkie paski. Do szklanej miski wlewam sos sojowy, dodaję imbir, ostrą paprykę i curry. Do marynaty dodaję kurczaka, mieszam aby całe mięso było przykryte marynatą i odstawiam na 30 minut do lodówki.

3. Grzyby mun gotuję do miękkości około 10 minut.

4. Kapustę pekińską przekrajam na pól i niezbyt drobno szatkuję. Czerwoną paprykę kroję w paski, szalotkę kroję na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części, w dosyć duże kawałki. Marchewkę kroję w cienkie słupki.

5. Do woka wlewam olej i smażę zamarynowane mięso przez 3 – 4 minuty, nie dłużej.

6. Usmażone mięso wyjmuję z patelni. Na ten sam tłuszcz wkładam cebulę i marchewkę, smażę je przez 8 minut. Dodaję paprykę i wszystko smażę jeszcze 2 minuty.

7. Makaron chiński zalewam wrzątkiem, zostawiam aby napęczniał i odcedzam.

8. Ugotowane grzyby kroję w drobne paseczki.

9. Do warzyw na patelni dodaję pokrojone grzyby, pędy bambusa, kiełki fasoli i kapustę pekińską. Dodaję sól i szczyptę granulowanego czosnku.

10. Po 3 minutach dodaję ocet winny. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i dodaję do warzyw.

11. Na patelnie dodaje usmażone mięso, makaron oraz wlewam łyżkę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszam.

czas przygotowania: 50 -55 minut
czas chłodzenia mięsa w lodówce: 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation